Nieuwsbrief Chiro Waarschoot - November

Nieuwsbrief Chiro Waarschoot - NovemberNieuwsbrief Chiro Waarschoot

Nieuwsbrief Chiro Waarschoot - November


De treinen staan stil, de hemel miezert grijs en de goedheilig man, ondertussen toch ook al een gezegende 1735 jaar, glibbert over de daken alsof het een verijzeld meer was. Maar weldra schaffen de hemelsluizen het zoete wit der winter, schrikken de koeien als weleer en komt niet enkel de Sint ons verblijden, maar heeft ook de kerstman werk te over.

Moge de dag nimmer aanbreken waarop uw favoriete jeugdbeweging dit al niet mag vieren en spelen! Wij zijn er in ieder geval gerust in, getuige dit schrijfsel van herinneringen gekomen en te maken.

En dan nu: een nieuwsbrief!
TIEN, NEGEN, TWEE, VIJF, GOAN!

In de november-editie:

I.K.

31 oktober - 2 november

Op vrijdag 31 oktober tot en met zondag 2 november is de nieuw-leiding van Chiro Waarschoot op IK vertrokken naar de Chirolokalen van Sleidinge. Ik is in het lang inleidingscursus. Dit is om de nieuwe leiding een beetje op te leiden en nieuwe spelletjes bij te brengen op een leuke creatieve manier. Deze cursus wordt georganiseerd door ons gewest, houtland. Het thema van dit jaar was Houtbola, dus alles was ingekleed in het ziekenhuisthema. En dit was echt goed gedaan, aan alle details waren gedacht.

We kwamen dus de vrijdagavond toe en daar werden we al direct in leefgroepen verdeeld waar we de rest van het weekend in gingen spelen. Ik vond dat makkelijker om in kleinere groepen te spelen en bij te leren. 's Avonds hebben we nog wat spelletjes gespeeld om elkaar beter te leren kennen. Ook een memory over verschillende manieren van spelletjes en dergelijke. Dat werd dan eens besproken en je mocht daar je mening over geven. De volgende dag hebben we in de voormiddag rond het woord DITMUZA (D: Doel, I: Inkleding, T: Terrein, M: Materiaal, U: Uitleg, S: Spelregels, A: Aanpassen) gewerkt /gespeeld. We speelden dan per letter een spelletje van hoe het niet moest. En dat gaf soms grappige scenario's, bijvoorbeeld we speelden honkbal maar ze hadden niet gezegd wat ons terrein was waaardoor je eigenlijk niet eens een ronde moest lopen. Maar dat was echt leuk uitgedacht. In de namiddag deden we ook iets rond een woord: VOWAS (veiligheid observeren waarderen aanpassen stimuleren), je moest dan voor ieder spelletje een kaartje trekken met daarop 1 van die woorden. Daarmee moest je dan tijdens dat spelletje dat kenmerk meer naar voor brengen door bv. als je stimuleren had de mensen wat aan te moedigen. En dan moest er op het einde geraden worden welk kenmerk je had. 's Avonds werden we weer in groepjes verdeeld maar dan bij een afdeling, ik was bijvoorbeeld pinkels. De bedoeling toen was naar allerlei postjes te gaan en daar kon je dan elementen verdienen voor een programma te maken voor een zondagnamiddag. En 's avonds was er dan nog een groot eindspel per leefgroep, dat mijn leefgroep gewonnen heeft. De zondagochtend moesten we dan per groep ons programma voorstellen en hebben we een evaluatie gedaan per leefgroep over het IK.

Ik vond het alleszinds een echt leuke en leerrijke ervaring. Ik heb mij heel goed geamuseerd en zo leer je ook eens de leiding van de andere chiro's kennen. Een echte aanrader als je het mij vraagt.

Meer Lezen

Jus d'Orange

8 november

Al op de allereerste Chirodag van het nieuwe jaar werden de eerste oranje fuifplannen te rijpen gelegd in de schedelpannen der Aspi's en hun leiding. En al snel kwamen enkele geniale hersenspinsels bovendrijven. Zo werd spoedig beslist dat deze editie een thema editie moest worden. Na enkele goede en minder goede voorstellen als fruit, een poes en cement werd toch met enthousiasme voor het Jungle-thema gegaan.

De intensieve brainstormsessies die hierop volgden hadden tot vruchtvol resultaat niet minder dan: een waterval, King of the Jungle, iets met lianen, tijgerpakjes, en nog zo veel meer. Deze zaken konden dan ook niet ontbreken op D-Day 8 november. Onze oranje krijgers gingen dan ook gezwind aan het zwoegen, en produceerden wonder boven wonder alles en meer en op tijd en nog eens met plezier!

Bordjes werden uitgezet, kaarten bij vleten en vloten verkocht, facebook-evenementen gepast en gepast gedeeld (een Chiro-evenement delen is nooit ongepast), affiches werden als een warmwollen deken over de hele Waarschootse middenstand gewoven en inkleding werd gemaakt, gekocht, geplakt en genaaid. Tot de allerlaatste dag, D-Dag - 1 zoals men ook wel eens pleegt te zeggen, werden voorbereidingen getroffen om van Jus d'Orange 2014 een topeditie te maken.

Meer Lezen

Quiz sport en vermaak

10 november

Leiding zijn bij Chiro Waarschoot is meer dan elke zondag paraat staan voor de kindjes en in de week je programma voorbereiden of je diensten doen. Leiding zijn bij Chiro Waarschoot betekent deel uitmaken van een vriendengroep, die ook buiten de zondag om graag eens samen ontspant. Om ervoor te zorgen dat we elkaar in de week niet te veel moeten missen, organiseert het werkgroepje Sport & Vermaak enkele activiteiten gedurende het jaar. Op 10 november was het tijd voor een quizje met de leiding, dit om ons optimaal voor te bereiden op de grote gewestquiz op 29 november. Om de eer hoog te houden, willen we ook dit jaar opnieuw een teampje (of 3) op het podium zien van deze quiz dus een beetje voorbereiding kon geen kwaad.

De leiding was in grote aantallen aanwezig die maandag dus er werden 4 teams tussen de 4 en de 5 personen gevormd. Deze werden verdeeld aan de hand van een meting van de grootte van de longen in combinatie met uithoudingsvermogen en stemvolume, ook wel gekend als het Aaaa-spel.

Meer Lezen

Special: De weekends - Speelclub

14 t.e.m. 16 november


Op 14, 15 en 16 november zijn de speelclubbertjes op weekend geweest in Lovendegem. Het thema waar rond het hele weekend spelletjes werd gespeeld was space.

Toen we vrijdagavond arriveerden op het chiroplein van chiro Luvand hebben we eerst de kindjes geïnstalleerd. Toen iedereen zijn bedje klaar stond hebben we de verjaardag van Lieke gevierd met een reuze pannenkoekentaart die haar mama zelf gemaakt had. Wanneer iedereen genoeg gesmuld had gingen ze naar hun bedje waarna nog een uurtje gefluister en gebabbel uit de kamers kwam. De volgende ochtend stond er een leuk bordspel op het spel met afwisseling tussen spelletjes en opdrachtjes. Met dit bordspel konden ze een planeet bereiken. Na een lekkere maaltijd was het tijd voor het maken van de raket die stukgegaan was onderweg naar de planeet waardoor ze op een andere planeet waren gestrand. Zo konden ze van planeet naar planeet reizen waar ze telkens een stukje kregen om verder te gaan tot ze uiteindelijk gemaakt was. Er waren 5 planeten waar ze telkens 2 spelletjes speelden. Voor 's avonds was er nog een minifuif voorzien om het weekend leuk af te sluiten. Hiervoor hadden de koks nog een leuke verrassing voorzien, ze hadden een reuze biscuit gemaakt in de vorm van een raket. Dit vonden onze spaceclubbertjes natuurlijk heel lekker. De zondagvoormiddag was het einde van het supertoffe weekend spijtig genoeg aangebroken en moesten we de lokalen opruimen en kuisen. In afwachting van de ouders hebben we nog wat kleine spelletjes gespeeld en hebben we nog wat eten gekregen van de koks.

Lees Meer

Special: De weekends - Ribbels

14 t.e.m. 16 november


Op vrijdag14 november was het eindelijk weer zover, de ribbels zouden vertrekken op een onvergetelijk toverweekend. Wij, de ribbelleiding en de koks, arriveerden al vroeg om de weekendlocatie (den Oepites te Zomergem) al volledig in thema te versieren voordat onze tovenaars en tovenaressen kwamen aangevlogen.

Wanneer iedereen geariveerd was, konden we beginnen met het installeren van onze slaaplokalen. De bedjes werden vlot opgezet zodat ons magische toverweekend zo snel als mogelijk kon beginnen. Om de eerste avond goed in te zetten en onze buurt te verkennen, vertrokken we op een pompoentocht door het duistere Zomergem. Om onderweg toch iets te kunnen zien kreeg elke ribbel een breeklichtje mee. Na een lange tocht met onderweg enkele extreem leuke spelletjes, kwamen we terug aan Den Oepites. Om onze avond goed af te sluiten kregen we van onze koks nog overheerlijke pompoensoep voorgeschoteld om van te genieten tijdens ons griezelverhaal.

Lees Meer

Special: De weekends - Keti's

14 t.e.m. 16 november


Het was weer tijd voor een van de leukste activiteiten van het jaar: Ketiweekend!

Nadat we bijna allemaal mooi op tijd waren en al onze valiezen (de ene al wat groter dan de andere) ingeladen waren, konden we eindelijk vertrekken met de auto richting het verre Oosten: Rillaar. Na een 'spel in de file staan' (dat een beetje langer duurde dan voorzien) kwamen we eindelijk aan op onze weekendplaats!

Nadat iedereen zijn bedje had geïnstalleerd hadden we nog tijd om een korte avondactiviteit te doen. Dit werd een quizje waarbij gewone vragen werden afgewisseld met grappige filmpjes waarvan de Keti's moesten voorspellen wat er verder zou gebeuren. Tussen de rondes door kreeg het verliezende team een zeer fijn opdrachtje voorgeschoteld. Na deze superfijne quiz was het tijd voor de Keti's om hun bedje op te zoeken om morgen fris aan een nieuwe dag te beginnen!

Lees Meer

5 jaar Chiro Waarschoot!

24 t.e.m. 26 april

Dit jaar bestaat Chiro Waarschoot 5 jaar! Het is dus reeds vijf jaar geleden dat de jongens van Chiro Dakan en de meisjes van Chiro Nazoena besloten om de handen in elkaar te slaan en één grote Chiro te vormen. En dat is voor ons vanzelfsprekend een geweldige reden om te vieren. Dit doen we doorheen heel het jaar. Allereerst proberen we tijdens het chirojaar 5 uitdagingen tot een goed einde te brengen, waarna we in het weekend van 24 - 26 april een groot feestweekend houden: de 50 uur van Chiro Waarschoot!

Onze uitdagingen:

- We maken een heuse Chiro Waarschoot kalender, hoe die eruit zal komen te zien kan u binnen enkele maanden zelf ontdekken!

- We knutselen een bouwwerk in elkaar met lege bakken

- We houden een grote flashmob, buiten Chiro Waarschoot, ter promotie van ons weekend

- We verzamelen zoveel mogelijk mensen van verschillende nationaliteiten die in hun eigen taal "Als je 't mij vraagt, Chiro Waarschoot!" zeggen

- We verzorgen een slotshow met een vuurspektakel

Het feestweekend zal doorgaan van 24 t.e.m. 26 april, aan onze lokalen. Meer info hieromtrent volgt ongetwijfeld!

Want als je 't ons vraagt: Chiro Waarschoot!

Agenda

 • 14/12/2014: Afdelingsdag -12 (Gewest)
 • 21/12/2014: Kerstfeestje
 • 21/02/2015: La Nuit Blanche
 • 22/02/2015: Zwemmen
 • 08/03/2015: Afdelingsdag +12 (Gewest)
 • 15/03/2015: Vriendjesdag
 • 28/03/2015: Smulfestijn
 • 03/04/2015 - 05/04/2015: Bivakverkenning
 • 10/04/2015 - 12/04/2014: Ketibivak (Gewest)
 • 24/04/2015 - 26/04/2015: 5 jaar Chiro Waarschoot!
 • 10/05/2015: Daguitstap
 • 13/07/2015 - 23/07/2015: KAMP!